Εκπαιδευτικός Βοτανικός Κήπος

Εκπαιδευτικός Βοτανικός Κήπος

Βοτανικός Κήπος Δημοσίευση:

Σαν συνέχεια της προσπάθειας της Φιλοδασικής να συγκεντρώσει κοινά αλλά και σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας στον Βοτανικό Κήπο και το Βοτανικό Μονοπάτι, που δημιούργησε το 1947 και το οποίο περιλαμβάνει περίπου 500 είδη φυτών, σε έναν άλλο χώρο πίσω από την Μονή Καισαριανής, διαμορφώθηκε ένας νέος Κήπος με αρωματικά, φαρμακευτικά, βαφικά και αρτυματικά βότανα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε μαθητές, φοιτητές, οργανωμένες ομάδες με ειδικό ενδιαφέρον για φυτά και το ευρύ κοινό.

IMG 0578

Στον Κήπο που έχει έκταση 600 τ.μ. περίπου, έχουν διαμορφωθεί παρτέρια σε τρία επίπεδα όπου έχουν φυτευτεί τα επιλεγμένα είδη φυτών και είναι προσβάσιμα σε όλη τους την έκταση από τον επισκέπτη από διαμορφωμένους διαδρόμους κατάλληλου πλάτους. Για τα υδροχαρή φυτά έχουν κατασκευαστεί τέσσερεις μικρές δεξαμενές νερού, σε δύο επίπεδα επάλληλες ανά δύο, και έχει εγκατασταθεί σύστημα ανακύκλωσης του νερού τους με ηλεκτρικές αντλίες. Στη νότια γωνία του Κήπου έχει κατασκευαστεί ένα μικρό κιόσκι με γωνιακό πέτρινο καθιστικό και σε μικρή απόσταση σε σκιαζόμενο σχετικά σημείο ένα ακόμα καθιστικό από κορμούς δέντρων. Κατά μήκος της περίφραξης του χώρου έχουν φυτευτεί δάφνες για να αποτελέσουν έναν φυτοφράχτη που θα πλαισιώνει τον Κήπο. Σε ολόκληρη την έκταση των παρτεριών έχει εγκατασταθεί σύστημα αυτομάτου ποτίσματος. Οι διάδρομοι έχουν καλυφθεί με υλικό θρυμματισμού κλαδιών που προσδίδει άνεση στο περπάτημα και διακριτική χρωματική αντίθεση με τα παρτέρια των φυτών.

Τα επιλεγμένα φυτά αντιπροσωπεύουν τέσσερεις κύριες ομάδες. Είναι φυτά αρωματικά, φαρμακευτικά, αρτυματικά και βαφικά. Εξυπακούεται ότι πολλά φυτά εμπίπτουν σε περισσότερες της μίας ομάδες. Επιπλέον έχουν φυτευτεί και ορισμένα χαρακτηριστικά καλλωπιστικά φυτά για να ενισχύσουν την εικόνα ενός όμορφου κήπου κυρίως για το ευρύ κοινό. Η φύτευση έγινε σε μικρές ενότητες των 5-6 ομοειδών φυτών και η τοποθέτησή τους έγινε χωρίς κανονικότητα ώστε να κινητοποιεί τον επισκέπτη να εντάξει τα φυτά στις παραπάνω ομάδες και να μην του παρουσιάζονται με τον κλασικό ομαδοποιημένο θεματικό τρόπο των περισσότερων βοτανικών κήπων.

Τα είδη των φυτών που έχουν επιλεγεί καταρχήν είναι:

αχίλλεια έρπουσα, αγιούκα, αγγελική μικρόφυλλη, αλιμιά, αγάπανθος μπλέ και άσπρος, ερίγερον, έχιο, δίανθος, βερόνικα μικρόφυλλη, βερόνικα άγρια, λαδανιές, γεράνια, λειμονίαστρο, θυμάρι του Υμηττού και έρπον, ρίγανη, φασκόμηλα, τσιμισίρι, ίριδες μεγάλες και μικρές, καλάμια, νούφαρα,  τουλμπάγκια, λυχνίς, σπιρέα, κονβόλβουλος, υπέρικο αιγυπτιακό, λεβάντες, σάλβιες, μπουντλέϊα, κέντρανθος, μαστιχόδενδρο, αγριοφράουλα, μπεργκένια, νάρθηκας, βερβερίς, μελισσόχορτο. Στο χώρο διατηρήθηκαν και ορισμένα δένδρα από αυτά που προϋπήρχαν: δάφνη, κοκορεβυθιά, κυπαρίσσι, αμυγδαλιά και σοφόρα.

Ο Κήπος θα είναι ανοιχτός στο κοινό και έχει την δυνατότητα φιλοξενίας τεσσάρων-πέντε μικρών ομάδων ταυτόχρονα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι ξεναγήσεις θα υλοποιούνται από τη Φιλοδασική.