Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στη Φιλοδασική
Γυμνάσιο
[Ακαδημαϊκό έτος 2024-2025]
Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών από το 2012 οργανώνει σχολικά βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης μαθητών και εκπαιδευτικών, μέσω της βιωματικής σύνδεσης και επαφής με τη φύση! Φέτος ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει προγράμματα και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Γυμνασίου:
- Σχεδιάζονται με βάση τις αρχές της εμπειρικής μάθησης, της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης και σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του Γυμνασίου. Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης είναι η εξειδικευμένη παιδαγωγός Ρόζα Τριανταφυλλίδη.
- Απευθύνονται σε σχολικά τμήματα έως 30 μαθητών/τριών, Α’, Β’ & Γ’ Γυμνασίου και έχουν διάρκεια 90’.
Υλοποιούνται στο Αισθητικό Δάσος του Υμηττού (που διαχειρίζεται η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών), καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με ώρες έναρξης 09.30 και 11.15 (δύο βάρδιες).
Θεματικοί άξονες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι:
- α) η δημιουργία, η φροντίδα και η προστασία του δάσους
- β) τα διαφορετικά οικοσυστήματα που το αποτελούν
- γ) η βιοποικιλότητα του δάσους
- δ) η φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά μας προς το δάσος και τους κατοίκους του.
- Οι θεματικοί άξονες ακολουθούν τον κύκλο των εποχών. Αντιστοίχως, οι δραστηριότητες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ποικίλουν και τροποποιούνται, ανάλογα με τα ερεθίσματα κάθε εποχής του χρόνου, την ηλικία των μαθητών και τη δυναμική της κάθε ομάδας.
Ενδεικτικοί γνωστικοί στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων:
- - αναγνώριση ορισμένων χαρακτηριστικών ειδών της μεσογειακής χλωρίδας & πανίδας, και η κατανόηση της μεταξύ τους αλληλένδετης σχέσης.
- - γνωριμία με τον κύκλο της ζωής των φυτών
- - κατανόηση της φυσικής τροφικής αλυσίδας και του κύκλου των θρεπτικών ουσιών
- - κατανόηση της υγιούς σχέσης ανθρώπου – φύσης
Οι παιδαγωγικοί & γνωστικοί στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιτυγχάνονται με διαδραστικές βιωματικές δραστηριότητες, μέσω των οποίων οι μαθητές/τριες ενθαρρύνονται να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους, να παρατηρήσουν, να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να καταλήξουν σε συμπεράσματα, με βάση την εμπειρία τους, ασκώντας την κριτική τους σκέψη.
Η παιδαγωγική προσέγγιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αξιοποιεί τη «μέθοδο του ιστορικού», βάσει της οποίας οι μαθητές/τριες θέτουν ερωτήματα γύρω από ένα θέμα και αναζητούν τις απαντήσεις συλλέγοντας, αναλύοντας και συνθέτοντας στοιχεία από το φυσικό περιβάλλον
Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο. Η οικονομική συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι 5 ευρώ ανά άτομο και ενισχύει το έργο της Φιλοδασικής.
Προγράμματα για όλες τις εποχές 2024-2025
-
Α’ Γυμνασίου – Στην αλυσίδα της τροφής
Με κατάλληλα σχεδιασμένες βιωματικές δραστηριότητες και μέσω της αναζήτησης και συλλογής στοιχείων, οι μαθητές/τριες ανακαλύπτουν τη λειτουργία της τροφικής αλυσίδας. Αντιλαμβάνονται τη σημασία της ως προς τη διατήρηση της ζωής μέσα σ’ ένα οικοσύστημα, αλλά και την αλληλένδετη σχέση της διατροφής με τη φύση, για την προαγωγή της υγείας και της ευημερίας κάθε οργανισμού.
Β’ Γυμνασίου – Από το άνθος, στον καρπό
Μία βιωματική έρευνα στον κόσμο της χλωρίδας και της πανίδας του δάσους, μέσω της οποίας οι μαθητές/τριες παρατηρούν και ανακαλύπτουν τους μηχανισμούς αναπαραγωγής, που εξασφαλίζουν τη συνέχιση της ζωής πάνω στη Γη. Μέσω της έρευνας, οδηγούνται σε συμπεράσματα, ιδέες και προτάσεις, σχετικά με την ευθύνη του ανθρώπου ως προς τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη.
Γ’ Γυμνασίου – Τίποτα δεν χάνεται
Μέσω της έρευνας πεδίου και της παρατήρησης, οι μαθητές/τριες εξοικειώνονται με τη φυσική διαδικασία της αποικοδόμησης της οργανικής ύλης, με τον πολύτιμο ρόλο των αποικοδομητών και με τον κύκλο των θρεπτικών στοιχείων της φύσης. Συμμετέχουν ενεργά σε ένα εργαστήριο κομποστοποίησης και αντιλαμβάνονται το πώς μπορούν να συμβάλλουν πρακτικά στη διαδικασία αυτή.
Για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου – Ένα δάσος γεννιέται
Οι μαθητές/τριες ταξιδεύουν στον χρόνο, ανακαλύπτοντας με βιωματικό τρόπο την εκπληκτική ιστορία της δημιουργίας του Αισθητικού Δάσους του Υμηττού· ένα παράδειγμα θετικής ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον. Με διαδραστικές δραστηριότητες και παιχνίδια ρόλων, εξοικειώνονται με τις εργασίες που απαιτούνται για τη φροντίδα και τη διατήρηση του δάσους, και αντιλαμβάνονται την ατομική τους ευθύνη ως προς αυτό.