Τελευταία Νέα και Δράσεις

Συνάντηση του προγράμματος LIFE UrbanGreeningPlans με θέμα “Social & Ecological aspects of Periurban Parks in Attica”

Νέα - Δράσεις Δημοσίευση:

Συνάντηση του προγράμματος LIFE UrbanGreeningPlans με θέμα “Social & Ecological aspects of Periurban Parks in Attica”

Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών στο πλαίσιο συμμετοχής της στο Πρόγραμμα LIFE UrbanGreeningPlans διοργάνωσε την τεχνική συνάντηση των εταίρων με θέμα Social & Ecological aspects of Periurban Parks in Atticaστις 24 με 27 Ιανουαρίου 2023 στην Αθήνα. Την συνάντηση διοργάνωσαν ο Δασοτεχνικός Υπεύθυνος Διαχείρισης του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής Δρ Νίκος Πάγκας και η MSc Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Μαριάννα Μπασούλου. 

Αρχικά οι εταίροι του προγράμματος επισκέφτηκαν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ως ένα πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρασίνου στην Αθήνα.

Την Τετάρτη 25/1 η Φιλοδασική διοργάνωσε ημερίδα ενημέρωσης και παρουσίασης στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) με θέμα περιπτώσεις φυσικών περιοχών και χώρων πρασίνου στην Αττική ώστε να δοθεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα του πρασίνου μέσα και γύρω από την Πρωτεύουσα. Στην διοργάνωση της ημερίδας συμμετείχαν και οι συνεργάτες της Φιλοδασικής Κατερίνα Λιάπη και Παύλος Μπάτσιος.

Το πρόγραμμα της ημερίδας με τους ομιλητές ήταν το εξής:

  • Etienne AULOTTE, Bruxelles Environment – Παρουσίαση του LIFE UrbanGreeningPlans
  • Δρα Ειρήνη Πιτταρά , την Διευθύντρια του ΙΜΔΟ – Ιστορία του Ινστιτούτου
  • Δρα Κωνσταντινιά Τσαγκάρη, Director of Research - Προώθηση της Ενσωμάτωσης Πρασίνων Υποδομών στον Αστικό Ιστό για τη Βελτίωση της Διακυβέρνησης σε Σχέση με την Κλιματική Αλλαγή στις Πόλεις (LIFE17GIC_GR_000029) 
  • Αθανάσιος Παγώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ - Παρουσίαση του προγράμματος "Στρατηγική Σχεδιασμού και Παρεμβάσεις Προτεραιότητας για την Αναζωογόνηση και Ενεργοποίηση του Λόφου Λυκαβηττού"
  • Γιώργος Μαχαίρας, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασική Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου Λαυρίου Σουνίου – Κοινωνικές και οικολογικές πτυχές ενός φυσικού δάσους στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιφέρειας Αττικής
  • Μαριμίνα Μάζη, Φίλοι Εθνικών Δρυμών Ελλάδος - Αξιολόγηση και Εκτίμηση Βιοποικιλότητας στην ευρύτερη περιοχή του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής

Επίσης διεξήχθη εργαστήριο με θέμα “Carrying Capacity in Periurban Parks”από τους ειδικού στα θέματα φέρουσας ικανότητας την Estela Inés Farías Torbidoni από το University of Lleida, Catalonia και τον Ricardo Nogueira Mendes από το University NOVA of Lisboa.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε στους εταίρους ενημερωτική ξενάγηση στο Άλσος Ιλισίων από τον Δασολόγο Χαρπαλή Πέτρο του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων που αφορούσαν τα θέματα διαχείρισης και προστασίας του άλσους.

Την Πέμπτη 26/1 οι εταίροι του προγράμματος LIFE UrbanGreeningPlans επισκέφτηκαν το Αισθητικό Δάσος Υμηττού, που διαχειρίζεται η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο δάσος από τον τεχνικό διευθυντή του δάσους Δρ Νίκο Πάγκα καθώς και στην Ιερά Μόνη Καισαριανής. Ενημερώθηκαν για την μεγάλη ιστορικότητα του μέρους, για το έργο της Φιλοδασικής, τους τρόπους διαχείρισης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και για τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το δάσος.

Στην συνέχεια της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ξενάγηση στο κομμάτι του πράσινου διαδρόμου της Πανεπιστημιούπολης που ανήκει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τον Γεωπόνο Μιχάλη Αναστασιάδη του Τεχνικού Τμήματος του ΕΚΠΑ.

Την τελευταία μέρα της τεχνικής συνάντησης του LIFE UrbanGreeningPlans πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα. Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και συγκεκριμένα η Δασολόγος και προϊσταμένη της μονάδας Ελένη Κατσιρώδη, ο Τοπογράφος Μηχανικός Κωσταντίνος Κουμπής και η Βιολόγος Μαρία Τριβουρέα επιμελήθηκαν την ενημερωτική επίσκεψη των εταιρών στο πάρκο όπου και τους ενημέρωσαν για τα θέματα διαχείρισης, για δράσεις με σκοπό την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και για θέματα φύλαξης του μέρους και απειλών που δέχεται.

Τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί το τελικό συνέδριο στην Βαρκελώνη με θέμα  “Greening Towards Urban Resilience” όπου θα σημάνει και το τέλος του προγράμματος LIFE UrbanGreeningPlans.